Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Outnorth.no

Hvis du er en nybegynner som bare begynner å klatre eller buldre, er du sannsynligvis litt overveldet av alternativene av utstyr og sko. Så her er våre anbefalinger for de beste klatreskoene.

Et raskt google-søk vil vise deg at det er en hel verden av informasjon tilgjengelig online som kan være både overveldende og unøyaktig. I tillegg vil alle du noen gang har klatret med, gi deg noen råd basert på deres personlige erfaring. Så hvis du vil vite hvordan du velger klatresko, er vi her for å hjelpe, men vær forsiktig hvis du kjøper ditt første par på internett. Forsikre deg om at du får en rekke størrelser og bruk dem en stund før du forplikter deg til dem. Når du akkurat har begynt bør du se etter en nøytral all-rounder som passer til de fleste klatrestiler.

Denne listen har blitt lagd basert på karakterer, anmeldelser og kundeerfaringer som vi har funnet på nettet.

Oppsummering

1. La Sportiva Miura

Beste all-rounder klatresko

Det er en grunn til at La Sportiva Miura har vært en favoritt klatresko for mange i mer enn ti år. Det er den perfekte mellomgrunnen mellom ytelse og komfort. Den har en borrelåslukking som gjør at den er enkel og ta på og gjør at den sitter komfortabelt på foten.

Anbefalte tester
Kjøp La Sportiva Miura (annonselenke)

2. Black Diamond Momentum

Beste budsjettvalg

En allsidig og stilig sko, perfekt for nye klatrere eller erfarne som ønsker nye sko.

Anbefalte tester
  • Outdoorgearlab.com: "If the shoe fits, the Momentum is a fine choice for a new climber looking to save some money"
Kjøp Black Diamond Momentum (herre) (annonselenke)


Kjøp Black Diamond Momentum (dame) (annonselenke)

3. La Sportiva Genius

En toppmodell for de erfarne klatrere

Dette er en flott klatresko for erfarne klatrere.

Anbefalte tester
Kjøp La Sportiva Genius (annonselenke)

Vanlige spørsmål

Hva slags typer klatresko finnes det?

Klatresko kan kategoriseres i tre grunnleggende grupper: nøytral, moderat og aggressiv. Alle de mest kjente merkene som lager klatresko,  som La Sportiva, FiveTen, Evolv, Scarpa, Butora, Mad Rock, Tenaya, Black Diamond, har sko i alle tre kategoriene. Hovedforskjellen mellom de tre forskjellige kategoriene sko er formen og tykkelsen på sålen på skoen. Ulike typer klatresko er best for forskjellige typer klatring og forskjellige nivåer av klatreevne.

Hvordan skal fjellklatresko føles

Noe av dette avhenger av hva du klatrer og din personlige toleranse, men som nybegynner skal du klatre sko føles som en fast hanske. Du skal ikke føle smerte og bør kunne bruke skoene dine i minst 30 minutter av gangen uten noen vesentlige problemer.

Skal tåen min være krøllet i klatresko

Litt ja, men ikke for mye. Du vil at tærne skal skyves inn foran på skoen, men dette skal ikke være for mye. Hvis du ser knokene på de to tærne rett ved stortåen stikke opp gjennom øvre del er sjansen stor for at skoene ikke passer riktig.

Vil klatresko utvide seg over tid?

Dette avhenger av materialet. Som en tommelfingerregel kan lær eller semsket skinn utvide seg ut til full størrelse. Foret materiale kan som regel utvides med en halv størrelse og syntetisk kan bryte inn.

Hvilken størrelse skal klatresko ha

Dessverre er det ikke noe enkelt svar. Forskjellige merker kan variere fra en halv størrelse ned til to, og dette kan variere i deres utvalg.

Skal klatresko gjøre vondt

Nei! De kan bli ubehagelige etter en stund med hard klatring, men de skal ikke gjøre vondt når du bare tar dem på.

Er klatresko nødvendig / Trenger du klatresko for buldring

Hvis du vil klatre noe utover de mest grunnleggende rutene er klatring sko avgjørende. De forvandler din evne til å stå på små kanter som ellers ville være umulig i normale sko. Når det er sagt er det fullt mulig å bruke vanlige sko de første ganske du prøver ut klatring men du kan oftest leie sko i klatrehallene.

Har du på deg sokker i klatresko?

Generelt nei. Gode klatresko er ikke designet for å bruke sokker. Hvis du imidlertid leier skoene dine eller har en lang kald rute, kan du bruke et par tynne sokker.