Testmagasinet er støttet av leserne. Når du kjøper via lenker på vår nettside kan vi tjene en tilknyttet kommisjon. Les mer.

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Outnorth.no

Dunjakker er komfortable jakker som rikelig med isolasjon for å holde deg varm ute, enten det er kald sommerdag eller midt på vinteren.

Når du handler etter en god dunjakke må du se om jakken er i stand til å tåle utendørsaktiviteter som fjellturer eller ski, og er lette nok til å ikke føles som en stor parka-jakke. Jakkene nedenfor er våre favoritter til å holde deg god og tørr denne vinteren!

Denne listen har blitt lagd basert på karakterer, anmeldelser og kundeerfaringer som vi har funnet på nettet.

Patagonia Down Jacket Vår favoritt!

For folk flest

Dette er en vannavstøtende og vindtette modell som kan brukes som en ytterjakke når det er litt småkjølig, men er også tynn nok til å brukes som et mellomlag om vinteren. Denne jakken har et enkelt og stilfult design som passer både i byen og ute i marka.

Anbefalte tester
  • Outdoorgearlab.com: "A stylish and highly functional option that provides adequate warmth for a variety of situations "

Kjøp Patagonia Down Jacket for menn fra Outnorth.no (annonselenke)

Kjøp Patagonia Down Jacket for kvinner fra Outnorth.no (annonselenke)

Arc'teryx Cerium LT Hoody & Arc'teryx Thorium LT Hoody

Denne jakken har gåsedun med en dunspenst på 850 som ikke bare holder varmen men føles også utrolig lett! Denne kan du lett pakke ned i en liten sekk. Videre er jakken impregnert som gjør at den beskytter mot regn. Dette er også en fleksibel jakke som kan brukes alene eller under andre jakker. Jakken er ikke billig, men her får du mye kvalitet!

Anbefalte tester
  • Outdoorgearlab.com: "A great warmth to weight ratio and excellent features make it a solid choice "

Her finnes det to modeller som er svært like, Cerium og Thorium. Cerium har en slimmere form, mens Thorium passer større. De er begge veldig komfortable jakker å ha på, men avhengig av om du foretrekker et lettere alternativ eller en tyngre, er Cerium lettere, mens Thorium er tyngre.

Kjøp Arc'teryx Thorium for menn fra Outnorth.no (annonselenke)

Kjøp Arc'teryx Cerium for damer fra Outnorth.no (annonselenke)

Peak Performance Frost Down Hood

Denne populære modellen fra fra Peak Performance er en lettvekts dunjakke som du kan bruke hele året. Ytterstoffet er vannavstøtende og jakken er fylt med andredun som holder deg varm i de kaldere månedene. Du kan også bruke denne jakken fint under andre plagg, og den kan lett pakkes ned i en sekk.

Kjøp Peak Performance Frost Down for menn fra Outnorth.no (annonselenke)

Kjøp Peak Performance Frost Down for kvinner fra Outnorth.no (annonselenke)

Rab Neutrino Pro Jacket

Neutrino Pro er rett og slett en veldig varm og solid bygd dunjakke som vil tjene deg bra. Den er vannavstøtende og har utmerket byggekvalitet og detaljering. Alt dette bidrar til å gjøre det til en veldig fin (men dyr jakke). Ønsker du en dunjakke til vintersesongen er denne for deg!

Anbefalte tester
  • Switchbacktravel.com: "Built with true winter warmth and protection, Rab’s legendary down jacket is a great match for cold and wet conditions "

Kjøp Rab Neutrino Pro for menn fra Outnorth.no (annonselenke)

Kjøp Rab Neutrino Pro for kvinner fra Fjellsport.no

Haglöfs Mojo Down

Anbefalte tester
  • klikk.no: "Kompromissløs jakke, tydelig designet for å gi mest mulig isolasjon i forhold til vekt. "

Kjøp Haglöfs Down Hood Jacket for menn fra Outnorth.no (annonselenke)

Kjøp Haglöfs Down Hood Jacket for kvinner fra Outnorth.no (annonselenke)


Hva er dun?

Dun er et lag av fine fjær som ligger under den ytre fjærdrakten på fugl. Disse fjærene har svært god isolasjonsevne og egner seg derfor bra som iisolasjonsmateriale i dunjakker. Dette betyr ikke nødvendigvis at en dunjakke består av 100% dun. Ofte er det en blanding av fjær og dun. Du bør dermed sjekke prosentvis forholdet mellom dun og fjær når du skal kjøpe en dunjakke. Jo høyere andel dun jo høyere blir som regel prisen.

Hva er bedre, dun eller syntetisk?

Hvis du sammenligner en dun- og syntetisk isolert jakke med samme vekt så er dun varmere. Den største fordelen med syntetisk er at det er motstandsdyktig mot fukt. Hvis du vil ha en dunjakke først og fremst for varme når du er inaktiv (for vandring i byen), og forvent mest tørre forhold så er dunjakke et godt valg. Hvis du forventer å bruke jakken ofte i våte forhold er en syntetisk isolert jakke verdt å vurdere. Kort oppsumert, her er fordelene og ulempene med de to typene:

Dun

Letthet: Dette er helt klart største fordelen. Dun har har et enestående forhold mellom varme og vekt. For samme varmenivå vil en syntetisk jakke være tyngre enn en dunjakke og vil ikke komprimere like mye.
Pakkbarhet: Fordi dun er så lett og luftig, kan dun komprimeres til en brøkdel av sin opprinnelige størrelse, slik at du kan presse en dunjakke inn i selv de minste sekkene.
Lang varighet: Dun kan komprimeres om og om igjen, noe som gjør at isolasjonsevnen varer veldig lenge. Syntetiske fibre derimot mister evnen til å fange opp varmen etter lang tid.

Syntetisk

Billigere: Syntetisk isolasjon kan masseproduseres, noe som ofte gjør det betydelig billigere enn dun. Den lavere prislappen gjør det til et attraktivt alternativ for folk som vil ha varme jakker og ikke tømme lommeboken.
Vanntett: Dun mister ofte evnen til å beholde varmen når det blir vått, men det er ikke tilfelle med syntetiske stoffer. Syntetisk isolasjon holder deg varm selv når den er våt.
Enkel å vaske: Dun er ikke lett å vaske. Ofte må man bruke spesifikke og kostbare vaskemidler for å effektivt vaske det. Syntetisk derimot vanligvis mye lettere å rengjøre og vaske som vanlige klær.