Få deg en VPN slik at du kan sikre deg på nettet, komme rundt blokkerte nettsteder, få tilgang til de utenlandske TV-programmene og mye mer. Det er ingen overraskelse at bruken av VPN vokser stadig i popularitet.

VPN er en forkortelse for Virtual Private Network. En VPN er en tjeneste som krypterer nettrafikken din og beskytter identideten din på nettet. Det hjelper deg med å gjøre deg mer anonym på nettet, og lar deg effektivt lure enheten din til å tro at den er på et annet sted.

I tillegg til å være den ideelle tjenesten for å hjelpe deg med å bruke internett på en trygg måte har bruk av VPN noen andre nyttige fordeler. Det kan gi deg tilgang til de nyeste filmene og showene i utenlandske streaming-tjenester. For eksempel Netflix i USA har forskjellige filmer og TV-serier enn Netflix i Norge. Det kan også gi deg tilgang til geo-blokkerte nettsteder. For eksempel NRK sin nett-tv-applikasjon er bare tilgjengelig i Norge. Med VPN kan du da se på NRK uansett hvor du er i verden.

Det er ikke overraskende at det er så mange VPN-tjenester du kan velge mellom, og mengden av alternativer som nå er tilgjengelig kan være overveldende. Heldigvis for deg har vi gjennomgått de beste VPN-leverandørene.

1) ExpressVPN

ExpressVPN tilbyr den perfekte balansen mellom hastighet, pålitelighet, kundeservice og brukervennlighet. Den er lett å bruke og hvis dette er din første VPN-klient vil du ha ingen problemer med å komme i gang.

ExpressVPN beviser seg konsekvent som en av de raskeste VPN-ene på markedet, og promoterer aktivt sin forpliktelse til personvern. Selskapet forteller oss at nettverket er drevet av TrustedServer-teknologi, som ExpressVPN bygde for å sikre at det aldri finnes noen logger av brukernes aktiviteter på internettet. I personvernverdenen har ExpressVPN en sterk historikk. Det har vært tilfeller hvor myndigheter har forespurt om server-logger fra dem, men siden ExpressVPN ikke logger noe av brukernes aktivitet hadde de ingenting å levere. De har altså en "zero-log policy" som betyr at de vil aldri logge hva du gjør på nettet. De leveres også veldig lettleste installasjonsveiledninger, og har detaljert informasjon om appene sine på nettsidene deres.

ExpressVPN har en nyttig kill switch-funksjon, som forhindrer nettverksdata fra å lekke utenfor den sikre VPN-tunnelen i tilfelle VPN-tilkoblingen mislykkes. I motsetning til de andre VPN-leverandører kan du også betale med Bitcoin for tjenesten hvis du ønsker å være helt anonym.

Selskapet har vært i virksomhet siden 2009, og ExpressVPN har et betydelig nettverk av raske VPN-servere spredt over 94 land. Den beste planen er priset til under $ 7 i måneden for en årlig pakke, som inkluderer tre måneder gratis.


Tilbyr mange apper til ulike platformer, og alle er av høy kvalitet
Veldig god kundesupport
Mange servere å velge mellom
Ikke det billigste alternativet

2) NordVPN

NordVPN gir veldig god valuta for pengene, med flotte funksjoner og ytelse til en god pris.

Det massive NordVPN-nettverket har over 4500 servere i over 60 land. Den kan støtte opptil seks enheter samtidig, og dataene får en 2048-bit kryptering. Funksjoner som DNS-lekkasjebeskyttelse, killswitch, dedikert IP-adresse og det å kunne betale med cryptocurrency er også veldig verdt å nevne.

Selv når det gjelder den viktigste delen - ytelse - står NordVPN sterkt. Den har også en grundig ‘zero-log-policy’ og tjenesten tar en rekke personvernstiltak.

Hvis du noen gang trenger hjelp, kan du stole på kundesupporten som leveres 24/7 live chat for å hjelpe deg. NordVPN har en enorm kunnskapsbase full av nyttig informasjon om oppsett og servere.

Vi tror NordVPN er en ultimat VPN, men vi var skuffet over at du ikke kan betale med PayPal. Du kan teste de intuitive appene og utmerkede funksjonene på seks enheter med en risikofri 30-dagers pengene-tilbake-garanti.


Støtter opptil seks enheter
God på ytelse og sikkerhet
Ikke det mest brukervennlige grensesnittet

3) Surfshark

De superbillige prisene til Surfshark er kanskje det første som tiltrekker deg til denne VPN-en, men samtidig leverer Surfshark en VPN-tjeneste av høy kvalitet.

Bortsett fra kostnadene er Surfshark også imponerende kjapp. Selv tilkobling til servere på fjerntliggende steder ser ikke ut til å bremse ting, så Surfshark kan være et flott alternativ hvis hovedårsaken til å få en VPN er når du er på forretningsreise eller ferie. En annen ting vi elsker er at ett abonnement dekker ubegrensede bærbare datamaskiner, rutere, mobiler og andre enhter.

Surfshark holder ting veldig enkelt fra et brukeropplevelsesperspektiv. For superbrukere kan denne VPN'en virke litt for simpel, men for folk flest dekker denne VPN-tjenesten de fleste behovene.

Det kommer med en 30-dagers pengene-tilbake-garanti, som gir deg nok tid til å prøve det og se om det er VPN-tjenesten for deg eller ikke.

Ingen begrensning for dine tilkoblede enheter
Rask tilkoblingshastighet
Virkelig billig hvis du forplikter
Mangler noen av funksjonene i andre VPN-er

4) CyberGhost

Det er mye å like om CyberGhost, men muligheten til å matche deg med den rette serveren for å få tilgang til blokkert innhold er en av de beste delene.

CyberGhost er et selskap med base i Romania og Tyskland. Den har mer enn 6200 forskjellige servere fra 110 lokasjoner, noe som er ganske imponerende.

Hvor CyberGhost virkelig utmerker seg er i grensesnittet. Selskapet får deg ikke til å gjette hvilken server du skal bruke til visse oppgaver, det hjelper deg med å identifisere dem med letthet. Velg den geo-blokkerte tjenesten du vil ha fra en liste, for eksempel Hulu, Netflix, YouTube, osv., Så viser den deg de beste serverne du kan koble til for å se innholdet. Når den er koblet til serveren, vil appen til og med åpne et nettleservindu for deg slik at du kan begynne å strømme det du ønsker å se.

I tillegg kan tjenesten blokkere annonser, trackere og ondsinnede nettsteder. Den sender deg automatisk til HTTPS-versjonen av hvert nettsted for å sikre at du ser på det sikreste alternativet du kan. På mobil kan du også aktivere datakomprimering slik at du bruker mindre data når du surfer på nettet.

Takket være brukervennligheten, hastighetene og påliteligheten den tilbyr, har CyberGhost vært i stand til å bringe over 10 millioner brukere til sin tjeneste. Prisene er ganske konkurransedyktige så dette er absolutt en VPN som er verdt å sjekke ut.

Avanserte funksjoner
Solid ytelse
Støtter torrents
Begrenset med servere som gjør at CyberGhost funker best i Nord-Amerika og Europa.

Ofte spurte spørsmål (FAQ)

Hva er fordelene med en VPN?

  1. Personvern og anonymitet
    Når total personvern er nødvendig, er en VPN den ideelle løsningen. I motsetning til proxy-tjenester eller applikasjoner som skjuler enhetens IP-adresse, tilbyr en VPN et større grad av personvern siden det opprettes en sikker forbindelse mellom enheten din og serveren eller nettverket du kobler til.
  2. Forbedret sikkerhet
    En veldig god grunn for å bruke en VPN er den ekstra sikkerheten det gir. Hvis du trenger å sende eller motta sensitiv informasjon over Internett, er en VPN viktig. Match nivået av sikkerhet du trenger til VPN-protokollen for å sikre at du alltid er trygg og sikker på nettet.
  3. Få tilgang til alle nettsteder og applikasjoner
    En VPN tilbyr ubegrenset tilgang til nettsteder og apper som ellers kan være blokkert, for eksempel på grunn av lokal sensur. Uansett hvor du befinner deg, vil en VPN gi deg tilgang til et antall servere som er lokalisert over hele verden, slik at du enkelt får tilgang til favorittnettstedene dine.

Finnes det gratis VPN-tjenester?

Det en rekke VPN-tjenester over hele verden, og mange tilbyr tjenesten gratis. Spørsmålet er: hvor kjapp, pålitelighet og sikre er disse gratis tjenestene? Ettersom du stort sett vil bruke VPN-en din til å streame innhold, er hastighet en viktig faktor når du du velger leverandør. I tillegg kan VPN-forbindelsen din ha med seg sensitiv informasjon om deg, derfor er det viktig å sikre at den blir overført med robust kryptering over et sikkert og effektivt nettverk.

Sikkerhet er en ekstremt viktig faktor når du velger en VPN-leverandør. I de fleste tilfeller vil gratis VPN-tjenester tilby en PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) som er den enkleste å sette opp (det er også typen VPN-protokoll som alle operativsystemer vil ha innebygd i dem). Noen sikkerhetsfeil er blitt fremhevet med PPTP, noe som kan gjøre disse VPN-tilkoblingene svært sårbare for angrep. Betalte tjenester derimot, fra leverandører som for eksempel ExpressVPN, tilbyr en rekke VPN-protokoller inkludert IPsec (Internet Protocol Security) og L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) som er sikrere enn PPTP.

En annen veldig viktig faktor er båndbredden som er tilgjengelig på VPN-tjenesten. Realiteten er at gratis tjenester ikke vil ha inntekter til å investere i effektive tilkoblinger til Internett, noe som resulterer i dårlige og langsomme tilkoblinger. Betalte VPN-er har derimot midlene som kreves for å investere i infrastruktur og tilby kundene sine sikrere og mye raskere forbindelser.

Kombinert med sikkerhet og båndbredde er antall servere du kan koble til. Betalte VPN-tjenester har ressursene til å investere i en enorm mengde servere for å sikre at VPN-tilkoblingen din alltid er i live og rask, slik at du kan streame innhold uten problemer.

Og betalte tjenester vil nesten alltid ha mye bedre kundeservice enn gratis tjenester. Gratis tjenester vil ofte kreve at du feilsøker og fikser dine egne VPN-problemer mens betalte tjenester kommer med innebygd hjelp for å raskt løse problemet. Betalte VPN-er tilbyr også god kundeservice via telefon, noe som kan komme til nytte hvis du ikke kan løse problemet på nettet.

Hvordan kobler jeg til en VPN?

En VPN oppretter en sikker, kryptert "tunnel" over internett mellom datamaskinen, smarttelefonen eller nettbrettet ditt og hvilket nettsted eller app du prøver å få tilgang til.

Dette gjøres mulig ved å omdirigere forbindelsen din via en VPN-server i et annet land, noe som gjør at det ser ut til et nettsted eller et program at du bare er en annen 'lokal' besøkende.

Du blir effektiv anonym når IP-adressen din (et tall som identifiserer enhetens online-tilkobling) er erstattet med VPN-serveren.

Alt du trenger for å gjøre dette er å installere VPN-appen på enheten din og ha et aktivt abonnement. Prosessen for å installere VPN-appen er som regel veldig lettvint, og du får som regel gode instrukser når du først starter opp appen. De beste VPN-ene fungerer på tvers av bærbare datamaskiner, stasjonære datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett - til og med en Smart TV, ved hjelp av en Ethernet-kabel eller en Chromecast.

Når du vil maskere din virkelige plassering, bare start VPN-appen, velg landet du vil koble deg til og fra deg! Etter det kan du ganske enkelt bruke nettleseren og appene dine slik du normalt ville gjort.

Hva med VPN-apper for iPhone og Android?

Før i tiden var VPN-er komplekse applikasjoner som krevde avansert kunnskap for å sette opp. I 2020 kunne en toåring sette opp og drive et VPN-nettverk på din iPhone eller Android-telefon.

Alt du trenger å gjøre er å laste ned et VPN-program. For med eksempel NordVPN trenger du bare å installer det på telefonen, logg inn og aktiver VPN'en. Du vil nå være koblet til et VPN-nettverk, og all aktiviteten din er kryptert, 100% anonym og sikker.

Er VPN-er ulovlige?

Nei, VPN-er er ikke ulovlige. Noen av aktivitetene du kan utføre mens du bruker en VPN er imidlertid ikke lovlig - som for eksempel å laste ned ulovlig innhold, dele ulovlig innhold, laste ned og se på piratkopierte filmer og musikk.

I utgangspunktet, hvis du ikke kan gjøre noe på en normal tilkobling, bør du heller ikke gjøre det på en VPN!

Logging vs Ingen logging VPN-er

Det er to typer VPN-leverandører: gratis og betalt - eller mer spesifikt logg og ingen loggleverandører. Gratis VPN-er er ikke sikre, og de vil i de fleste tilfeller føre logger over dataene dine som deretter kan selges til annonsører eller høystbydende. Dette er ikke bra. Det er dataene dine de selger. VPN-er handler om personvern, så sørg for at du 100% UNNGÅ gratis VPN-er - selv om de hevder at de ikke er logger.

Premium VPN-er som NordVPN og ExpressVPN, er VPN-tjenester som ikke driver med logging. Dette betyr at ingen av dataene dine blir sporet, de er helt anonyme som sikrer at alle dine personlige data og aktiviteter forblir helt kryptert.

Bunnlinjen? Hvis du skal bruke en VPN, er det to ting du bør bry deg om: 1) personvern, noe som betyr at ingen data blir logget, og 2) hastigheter, noe som betyr hvor raskt internettforbindelsen din kjøres når VPN er aktiv.