Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Outnorth.no

Seriøse turgåere har kjent fordelene med gåstaver i flere tiår. Bortsett fra å gi stabilitet mens du kjører tung last eller beveger deg over teknisk terreng, har turstaver gitt tydelige fordeler selv på lette stier. De er gode for å sette en rytme og reduserer belastning og innvirkning på hofter, knær og ankler betydelig når du går nedoverbakke. Nylige designgjennombrudd, som den sammenleggbare gåstaven, har presset totalvekten til noen modeller til godt under 0.5 kg, men disse alternativene er ikke for alle.

Black Diamond Trail Ergo Cork

Beste overall gåstaver

Karbonfiber og folding-design som får all oppmerksomheten i trekking pole-markedet er imponerende innovasjoner, men for turgåere som bare vil ha et par pålitelige pinner til en god pris, anbefaler vi Black Diamond Trail Ergo Cork. De gir en solid verdi og kommer med svært få kompromisser. Trail har også Black Diamond sitt komfortable og ergonomisk formede korkgrep og pålitelige FlickLock lengdejusterere.

Anbefalte tester

En ulempe med disse gåstavene er minimumslengden (når gåstaven er sammenlagt) på ca 68 cm. For noen kan dette være litt for langt, siden den kan komme i veien når den er festet på utsiden av en tursekk.

Kjøp Black Diamond Trail Ergo Cork (annonselenke)

Black Diamond Distance Carbon Z

De letteste gåstavene

Distance Carbon Z Black Diamond er den letteste turstaven i denne listen. Selv om de ikke har like mange funksjoner eller er like holdbare som de andre modellene i denne listen har de en veldig god ytelse. For brukere som ønsker de letteste gåstavene på markedet er dette de beste stolpene der ute.

Anbefalte tester
Kjøp Black Diamond Distance Carbon Z (annonselenke)

Black Diamond Trail Back Trekking Poles

Beste budsjettvennlige alternativet

Trail Back er på mange måter en rimeligere versjon av Trail Ergo Cork. Du mister den ergonomiske formen og korkgrepene, men de to pålitelige FlickLocks gjenstår, så vel som den robuste aluminiumskonstruksjonen.

Anbefalte tester
Kjøp Black Diamond Trail Back Trekking Poles (annonselenke)

Hva er fordelene med gåstaver?

Bedre støtte og stabilitet

Gåstaver fungerer ved å gi deg flere kontaktpunkter. Enten det brukes enkeltvis eller parvis, kan trekkstenger hjelpe deg med å gå terreng der du ellers kan miste balansen. For turgåere som faller og bakker gir de også støtte og trekkraft når de går i sterk vind eller under vannoverganger.

Mindre slitasje på kroppen

Gåstaver hjelper deg med å spre vektbelastningen som reduserer innvirkning på ledd, leddbånd og muskler i underbenet. Dette kan være fordelaktige for turgåere som opplever kneproblemer eller de som bærer tunge sekker.

Bør man velge turstaver i aluminium eller karbonfiber?

Den største fordelen med gåstaver i aluminium er at de er mer holdbare enn gåstaver i karbonfibe. Sammen med generelt å ha en lengre levetid, er ikke aluminiumstaver like temperaturfølsomme som karbonfiber. Aluminiumstolper er vanligvis billigere enn karbonfiberstolper. Så hvis du handler etter slitesterke og rimeligere gåstaver kan det være det rette alternativet for deg!

Hovedårsaken til å velge karbonfiber fremfor aluminium er på grunn av deres lave vekt. Når du skal på turer som er flere mil lange gjør hvert kilogram en forskjell. Dette gjør karbonfiber til det bedre valget for turgåere som fokuserer på fart, ultralett pakking eller bare foretrekker å ha mindre vekt mens de går. Mangelen på bøying fra karbonfiber gir umiddelbar støtte når stangen treffer en overflate.

Som nevnt ovenfor kommer gåstaver av karbonfiber til å koste mer enn aluminiumsalternativene. Etter design har karbonfiberstaver også en tendens til å være mer delikate (de kan brekke) enn aluminiumstaver.